Fıtık Ameliyatı Sonrası

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kasık fıtığı ameliyatı -ister açık yöntemle yapılsın, ister kapalı yöntemle- yaklaşık 1 saat kadar sürer. Hastanın anesteziden tam olarak uyanması ve yatağına geri dönmesi yaklaşık 75-90 dakikayı bulur. Hasta fıtık ameliyatı sonrası yatağına tam uyanmış halde geri döner. 

Kasık fıtığı ameliyatından sonra hastanın önemli bir ağrısı olmaması beklenir. Özellikle hasta hareket etmediğinde kendini son derece rahat hatta ameliyat olmamış gibi hissedebilir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası erken dönem ağrısız olduğundan, bazı hastaların hemen ayağa kalktığını görüyoruz. Hastaların ilk saatlerde hemen ayağa kalkmalarını istemiyoruz. Hastayı fıtık ameliyatı olduğu günün akşamı,  bedeninine uygun bir süspansuar giydirdikten sonra hemşire gözetiminde yavaş ve dikkatli şekilde ayağa kaldırıyoruz.

 

Kasık fıtığı ameliyatından yaklaşık 3-4 saat sonra hastalarımız su ve sulu gıda almaya başlar. Aynı gün akşamı normal yemek veriyor ve isterlerse taburcu ediyoruz. Fıtık hastalarımızın yarıdan fazlası aynı gün akşam taburcu oluyorlar. İleri yaşta hastaları, sistemik bir hastalığı olan hastaları, iki taraflı fıtık ameliyatı olan hastaları ve evi uzak olduğu için hastanede kalmak isteyen hastaları 1 gün için hastanede misafir edebiliyoruz.

 

Fıtık ameliyatı sonrası taburcu olurken,  evde kullanacağınız antibiyotik ve ağrı kesicinin yazılı olduğu reçetenizi, kontrol tarih ve saatini yazan taburcu formunu hastaya veriyoruz. Kontrole kadar dikkat etmeniz gerekenleri anlatıp bir sorunuz varsa onu yanıtlıyor, eğer sizde yoksa, iletişim bilgilerimizi yazıyoruz. Daha sonra aklınıza gelecek her türlü soru ve sorunda önce bizi aramanızı rica ediyoruz.

Tüm fıtık ameliyatlarında -kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı- biz hastaların fıtığını yama ile onarırız. Yamaları bazen dikiş ile bazen özel vidalarla tuttururuz. Bu yama ve vidalar ömür boyu içinizde sizinle beraber yaşarlar. Bu nedenle her hastaya taburcu olurken MUTLAKA bir ameliyat raporu veririz. Bu ameliyat raporunda ameliyata dair çok önemli bilgiler vardır; kullanılan yamanın ve kullandıysak vidanın etiketi yapıştırılmıştır. Bu etiketler tıbbi malzeme üretim standartlarına uygundur ve üstünde marka, model, lot numarası, son kullanım tarihi yazılıdır. Raporda ayrıca yamanın hangi katmana yerleştirildiği ve ne şekilde yerine tuturulduğu yazılıdır. Bu bilgileri hasta hakları açısından önemsiyoruz ve bir nüshasını size verdiğimiz raporumuzu ömür boyu saklamanızı rica ediyoruz.

 

Taburcu sonrası

Taburcu olurken size evde yapacak ve yapmayacaklarınız ile ilgili detaylı bilgiler yazılı olarak verilecektir: Taburcu formu. Bu form üstünde yemek-içmek, duş alma, hareketlilik, ağır kaldırma, spor, araba kullanma ve işe gitme ile alakalı bilgiler olacaktır. Bunun dışında hangi durumlarda hekimi aramanız gerektiği, aramak gerektiğinde hangi numaradan ulaşacağınız da yazılıdır. Bunun dışında sormak istedikleriniz olursa bunları sormak konusunda çekinmeyin.

İlk 48 geçtikten sonra pansuman veya yarayı kapatmak genellikle gerekmez açık kalabilir. Bazen dikiş almak gerekebilir, bazen alınmayan kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Taburcu sonrası erken dönemde 1-2 kontrol daha sonra da 3., 6. ay ve 1. yıl kontrolleri vardır. Bu kontroller ücretsizdir.

 

Başka yerde ameliyat olan hastalar

Her hastanın bünyesinin fıtık ameliyatına verdiği tepki farklı olabilir. Buna bağlı olarak her hasta kasık fıtığı ameliyatından sonra farklı iyileşme süreçleri içine girebilir. Unutmayın ki, burada verdiğimiz bilgiler kendi hastalarımız için geçerli olup, başka yerlerde fıtık ameliyatı olduğunuzda bundan daha farklı uygulama ve uyarılar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Her hekimin çalışma biçimi yaptığı ameliyat yöntemi de farklı olabilir. Karşılaştığınız sorunlarda lütfen kendi hekiminizin tavsiyelerini uygulayın. 

Kasık fıtığı ameliyatını yaptığımız hastalarımız, en küçük sıkıntısı olduğunda bizi aramak konusunda tereddüt etmemelidirler. Başka yerde ameliyatını olan hastalar için ise burada yazan bilgiler geçerli olmayabilir. Yaşadıkları sıkıntı veya akla gelen sorular konusunda onların da, fıtık ameliyalarını yapan kendi hekimlerini aramaları gerekir ve önerilir.

 

Hastaneden taburcu olurken şu soruların cevabını biliyor olmalısınız:

  • Yara bakımı için özel bir şey yapılacak mı?
  • Hangi durumlarda acil tıbbi yardım gerekebilir?
  • Ne zaman araba kullanabileceğiniz?
  • Ne zaman egzersiz yapabileceğiniz?
  • Evde kullanmanız gereken ilaçlar?
  • Sorun yaşadığınızda kaç numaradan kimi aramalısınız?
  • Kontrole ne zaman saat kaçta nereye geleceksiniz?
  • Fıtık onarımında kullanılan yamanın cinsini, büyüklüğünü, son kullanma tarihini ve orijinini gösteren etiket. Bu etiketin ameliyat raporunuza yapıştırılmış ve size verilmiş olması gerekir.

 

kasik fitigi ameliyat raporu


Hastalarımız İçin